Przecukrzenie krwi wskutek obniżenia zdolności przyswajania cukru Przecukrzenie krwi z powodu obniżenia zdolności przyswajania cukru przez komórki jest uwarunkowane niezdolnością do syntezy glikogenu przez wątrobę, -. obniżeniem zdolności glikoli tycznej tkanek i w wyniku, niemożności przejścia cukru w postać czynną. Ogólne osłabienie czynności glikolitycznej wyraża się obniżeniem. granicy tolerancji ustroju na cukier po obciążeniu cukrem bez jego przechodzenia do moczu i powstawania cukromoczu. Szczególnie wyraźnie granica. ...
Jeśli istnieje pewna pewność w sektorze opieki zdrowotnej, jego koszty rosną z czasem. Wydatki na opiekę zdrowotną w USA wzrosły ponad dwukrotnie w stosunku do dochodu narodowego w ciągu ostatniego półwiecza, a większość prognostów uważa, że gwałtowny wzrost będzie kontynuowany. Na przykład Biuro Budżetowe Kongresu przewiduje, że wydatki na opiekę zdrowotną będą stanowiły jedną trzecią produktu krajowego brutto (PKB) USA do połowy tego stulecia, z 17% obecnie. W swoim ostatnim raporcie, powiernicy Medicare przewidują podob...
Obniżenie zdolności glikolitycznych tkanek Obniżenie zdolności glikolitycznych tkanek towarzyszy różnym chorobom zakaźnym, jak np. zapaleniu płuc, wąglikowi, posocznicy wywołanej pałeczką okrężnicy, a także głodowi. W tych sprawach chorobowych kojarzy się obniżenie zdolności glikolitycznej komórek z zaburzeniem czynności wątroby i dlatego odczyn przecukrzenia krwi na drodze pokarmowej przebiega u osób chorych na te choroby intensywniej i dłużej niż u zdrowych. Wyciąg z przysadki mózgowej obniża procesy glikolityczne w tkan...