Przecukrzenie krwi podczas pracy mięśniowej Przecukrzenie krwi występuje również podczas pracy mięśniowej. Jeżeli zwierzę wykona bieg (nie bardzo szybko) na trasie długości l Vz ; 2 kilometrów, to poziom cukru we krwi u takiego zwierzęcia zwiększa się o 100 % . Przecukrzenie krwi podczas pracy mięśniowej tłumaczy się odruchowym działaniem mechanizmów nerwowych z mięśni, które przez ośrodek wegetatywny w rdzeniu przedłużonym i nerwy trzewne wywierają wpływ na wątrobę. Jeżeli wystąpi postępujące przemęczenie, to przecukrzenie przechodzi w niedocukrzenie i poziom cukru we krwi może obniżyć się nawet do 0,039%. Wyczerpanie zapasów węglowodanowych w mięśniach i przejście na korzystanie z tłuszczów jako źródła energii czynności mięśni może wywołać objawy zatrucia wytworami pośredniej przemiany tłuszczowej. Stopień niedocukrzenia krwi po okresie przecukrzenia podczas ,pracy jest regulowany przez dopływającą do mięśni krew. Zakwaszenie bowiem miejscowe, powstające z powodu tworzenia się kwasu mlekowego w mięśniach, wywołuje rozszerzenie naczyń, otwieranie się dodatkowych naczyń włosowatych i przez to lepszy dopływ krwi do pracujących mięśni. Zwiększona ilość krwi przepływająca przez mięśnie doprowadza do nich większą ilość cukru, tlenu oraz insuliny, która przyśpiesza utlenianie kwasu mlekowego. Czynniki te zapobiegają powstawaniu szybkiego znużenia w fazie niedocukrzenia krwi. [przypisy: hydrokrak, biotyk opinie, bromowodorek dekstrometorfanu ]
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: biotyk opinie bromowodorek dekstrometorfanu hydrokrak
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: sprzęt medyczny[…]
Sugeruje poczytać o nietolerancji i alergiach
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: rezonans magnetyczny[…]
Dobry fizjoterapeuta, na podstawie wyników badań będzie potrafił ocenić
Article marked with the noticed of: czekolada bez cukru[…]
Mam nadzieję że nastąpią jakieś zmiany w diagnozie